top of page

After Work i gemenskapens tecken: CING Stockholm firar William Chalmers 275-årsdag

Uppdaterat: 29 nov. 2023

Den 13 november samlades vi i CING Stockholm i de mysiga valven hos Östgötakällaren för att fira 275-årsdagen av William Chalmers födelse. William Chalmers, född i Göteborg 1748, var inte bara en framstående svensk köpman, utan även äldst i en syskonskara av fyra. Han utbildade sig inom handel och marknadsföring i Göteborg och Storbritannien, och fortsatte sedan sina studier runtom i Europa. Med tiden blev han direktör för Svenska Ostindiska Companiet och bodde i Kanton och Macau i Kina i tio år​​.


När han återvände till Sverige tog han över ledningen för både Ostindiska Companiet och Trollhätte Kanalverk. Hans engagemang bidrog starkt till kanalens färdigställande. Efter att han lämnat dessa uppdrag, hade han en betydande inverkan på Sveriges internationella relationer genom import av porslin från Kina och silver från Spanien, vilket gav landet möjlighet att exportera egna varor som trä, järn och artilleri till andra länder​​.


William Chalmers avled 1811 och efterlämnade hälften av sin förmögenhet till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Resten av hans tillgångar donerades för att skapa en hantverksskola för fattiga barn, vilken så småningom blev den institution som idag är Chalmers tekniska högskola​​.


Det är med stolthet vi bär vidare William Chalmers anda av filantropi och strävan efter kunskap. Och det var i den andan vi samlades för att dela minnen, skratt och goda historier, medan vi skålade för den man vars arv vi alla är en del av. Här är en bild på oss från kvällen, där varje ansikte inte bara speglar glädjen i stunden utan även en stark känsla av gemenskap.Låt oss fortsätta att nätverka, dela med oss av vår kunskap och hålla Chalmersandan levande. Tills nästa gång vi samlas, låt oss minnas William Chalmers och den grund han lade, inte bara för vår utbildning utan även för den gemenskap vi idag värdesätter så högt.


I William Chalmers anda, på hans eget —Avancez,

CING Stockholm

18 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page